Goede verlichting op je werkplek

Goede verlichting op je werkplek ontdek, het bij PRW Nederland

Goede verlichting op je werkplek

Goede verlichting op je werkplek: waarom belangrijk?

Goede verlichting op je werkplek is heel belangrijk voor je gezondheid, je stemming en zeker ook voor je werkprestaties. De juiste verlichting maakt alle taken op je werk makkelijker, of je nu werkt in een industriële omgeving of op je eigen thuiswerkplek. Ongeveer 85 procent van alle informatie die je ontvangt komt binnen via je gezichtsvermogen. Voor een optimaal gezichtsvermogen heb je gewoon goede verlichting op je werkplek nodig, ook als je maar een heel kleine werkplek thuis hebt. PRW Nederland vertelt je graag meer over het belang van goede verlichting op je werkplek.

 

Diverse soorten verlichting op de werkplek

Verlichting is er natuurlijk in veel verschillende varianten. Wat is nu de beste verlichting op je werkplek? De beste vorm van verlichting is eigenlijk gewoon daglicht. Je werkt het best wanneer je in de buurt van een raam of onder een dakraam zit. Toch is dit niet altijd mogelijk, zeker niet op een thuiswerkplek. De zolder wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt voor het realiseren van een thuiswerkplek en hier is lang niet altijd een (groot) raam aanwezig. Hoe ga je dan verlichten? Je kunt kiezen voor verlichting met reguliere gloeilampen of met fluorescerende lampen. Zo zijn er nog tal van opties. In de regel is led verlichting op je werkplek de beste keuze. Goede led verlichting verandert kleuren niet.

 

Goede verlichting op de werkplek voorkomt problemen

De belangrijkste reden om te kiezen voor goede verlichting op je werkplek is het zorgen voor een grotere mate van veiligheid. Dit geldt  op de eerste plaats natuurlijk op de werkplek in een industriële omgeving. Incidenten op de werkvloer kunnen worden voorkomen wanneer bijvoorbeeld machines en heftrucks goed zichtbaar zijn. Goede werkplekverlichting is ook belangrijk in de thuisomgeving. Slechte verlichting kan zorgen voor tijdelijke verblinding, waardoor er ongelukken kunnen gebeuren. Verlichting die zorgt voor schaduwen of tijdelijke verblinding kan daarnaast ook hoofdpijn veroorzaken en zorgen voor extra vermoeidheid van de ogen.

 

Je moet je werk gewoon goed kunnen zien!

De conclusie is natuurlijk vooral dat je je werk goed moet kunnen zien. Het goed kunnen zien van je werkplek is vooral afhankelijk van de werkplekverlichting. Meerdere factoren staan onder invloed van goede werkplekverlichting. Hierbij kun je denken aan de volgende zaken:

 

  • Het contrast tussen objecten en achtergrond wordt groter.
  • De helderheid is juist om reflectie te voorkomen
  • Het formaat van objecten wordt zichtbaarder
  • Je kunt makkelijker en sneller op een object focussen
  • Werktaken worden makkelijker – je bent productiever!

 

Voor meer informatie kunt u altijd contact met PRW Nederland opnemen via ons contactformulier.

PRW Nederland
roybulten@gmail.com